av Tommy Åsberg, September 2019
För 25 år sedan knackade en man vid namn Joaquin Alvarado på min dörr i Sundbyberg.
Han dök upp på rekommendation av en god vän från Linköping, som jobbat på en forsknings-station i Costa Rica och hade lärt känna Joaquin.
Joaquin gjorde genast ett starkt intryck med sitt Fidel Castro-liknande skägg, pannband och halsband med hajtänder mm. Han presenterade sig som direktör/föreståndare för Nationalparken Cabo Blanco beläget på sydspetsen av Nicoyahalvön på landets Stilla Havssida.
Joaquin Alvarado & Karen Mogensen, från ett tidningsurklipp
Jag kände inte till något om denna historia. Han berättade bland annat att han skrivit till kungen, och i DN skrev man samtidigt en artikel om hans ärende i Sverige. Och som kuriosa kan jag berätta att sångvirtuosen Owe Törnkvist kom hem till mig för att fråga om han kunde hjälpa till att stödja vår förening. Jag tog då Joaquin till Hässelby Villastads Skola – där jag jobbade som lärare – och han fick berätta och visa bilder för Owe.
Vi besökte sedemera WWF och SIDA för att höra oss för om möjligt stöd. Det visade sig att det var en lång väg att vandra. Stöd från SIDA genom Forum Syd var möjligt att få om man registrerat en ideell organisation, NGO med några hundra medlemmar och som hade ekonomi att bekosta 20% av de sökta projektkostnaderna.
Jag hade ingen tidigare erfarenhet av hur man skapar en sådan organisation. Innan Joaquin åkte tillbaka till Costa Rica fick jag en inbjudan att besöka Cabo Blanco. Det lät lockande, så under sommarlovet 1991 reste jag till Costa Rica och tillbringade sex veckor i nationalparken.
Han berättade en fantastisk historia om ett svenskt/danskt par, som lämnade Europa för att söka sig ett nytt liv i tropisk miljö. Hela denna historia framgår av bifogad information. Han förklarade för mig att han rest till Skandinavien för att söka stöd till den första nationalparken i Costa Rica tillika i Centralamerika.
Jag återvände till Sverige förälskad i Cabo Blanco och tillsammans med några lärarkollegor och vänner grundade vi den ideella föreningen Cabo Blanco's Vänner “Den Svenska Regnskogen”. Efter två år hade vår förening uppfyllt SIDA's krav och vi ansökte om att få starta ett miljö utbildningsprogram till ungdomar i närkommunen Cóbano.
Mina tankar var att endast om människorna som bor i närområdet bryr sig och skyddar sin miljö skapas en vilja att värna Cabo Blanco. Vi anställde en costa ricansk kordinatör som lyckades engagera barn och ungdomar i 15 låg- och mellanstadieskolor och en högstadie skola. Projektet mottogs mycket positivt av lärare och elever i Cobano kommun och SIDA kom att ekonomiskt bidra tillsammans med vår förening under en tioårsperiod.
Hässelby Villastads Skola skrev in i sin lokala skolplan att vi stöttade den svenskgrundade Nationalparken Cabo Blanco. För att bibehålla intresset organiserade vi arrangerat nio studieresor för lärare och elever från vår skola. Vi genomförde tre Operation Dagsverke, där pengarna, som jobbades ihop av våra elever gick till projektet i Costa Rica. 18 ungdomar från Hässelby Villastads Skola har efter att de gått ut gymnasiet fått åka och jobba som volontärer i Cabo Blanco.
"Rädda den svenska regnskogen"
Annons i samarbete med Motorola, 1992
Vi bekostade också studieresor för 15 costaricanska ungdomar för att de skulle lära sig om bla miljöpolitik och avfallshantering i Sverige.
SIDA beviljade stöd för vårt projekt under fler år än vad som är brukligt. De senaste tolv åren har vi genom deras och våra medlemmars hjälp fortsatt driva miljöutblildningen. Den costaricanska regeringen har därtill bekostat en heltidstjänst för en miljökordinatör.
"Doña Karen" framför minnesplaketten över hennes fästman, "Don Nicolas" – 1988
av Tommy Åsberg, Oktober 2018
Föreningen Cabo Blanco's Vänner har sedan bildandet i oktober 1991 haft som mål att skydda nationalparken Reserva Absoluta Natural Cabo Blanco enligt den vision som dess grundare, Nils Olof Wessberg Geissler formulerade – nämligen att i möjligaste mån skydda flora och fauna från mänsklig påverkan.
Efter att föreningen grundades tog det tre år innan vi beslutat hur vi på bästa sätt kunde bidra till detta mål. Vi hade då kommit fram till att starta ett utbildningsprojekt som främst skulle vara inriktat på barn och ungdomar, och i andra hand vuxna. Vi sökte då stöd hos SIDA (Forum Syd) till ett miljöutbildningsprojekt. Det riktades till samtliga låg- och mellanstadieskolor, 16 i antalet, i Cóbano kommun. Utöver detta hjälpte vi till med stöd i bildandet av en ekologigrupp i den högstadie- och gymnasieskola som fanns i kommunen.
Från år 1995 till 2003 beviljade Forum Syd oss ett 80-procentigt stöd i egenskap av ideell förening under villkor att vi själva kunde finansiera de resterande 20 procenten. Dessa pengar användes till att anställa en costarikansk kordinator som också förfogade över aktivitetsresurser. Detta projekt hade utöver SIDA stöd från bl a Hässelby Villstads Skola. Där skrevs det in i vår lokala skolplan att vi aktivt och ekonomiskt skulle stödja Cabo Blanco's Vänner.
Under åren utvecklades en korrespondens mellan elever från skolorna i de respektive länderna Costa Rica och Sverige. Den svenska skolan organiserade tre stycken operation dagsverke i syfte att samla in pengar. Mellan åren 1996 till 2007 genomfördes sju studieresor för elever och tre för lärare. Dessa finansierades som helt fristående projekt. Forum Syd bidrog ekonomiskt också till ett utbyte av volontärer under perioden 1998 - 2007. De svenska ungdomarna fick möjlighet att arbeta i reservatet Cabo Blanco med den miljökordinator vi har hjälpt till att tillsätta som ledare, och de costarikanska ungdomarna gavs möjlighet att besöka Sverige och där ta del av ett ambitiöst studieprogram.
När Forum Syd's ekonomiska stöd avslutades beslutade det costarikanska naturvårdsministeriet MINAE att bekosta en miljökordinator i Cabo Blanco.
Föreningen Cabo Blanco's Vänner beslutade år 2004 att fortsätta stödja vårt ursprungliga projekt – det om miljöutbildning till elever i Cóbano kommun – med ett belopp om US$ 5,000 per år. Detta löfte har vi klarat av till dags dato. Under denna period har vi haft samma kordinator, Teresa Cerdas, vilket ger verksamheten kontinuitet.
Genom föreningen donerades år 2005 en summa om US$ 15,000 i syfte att inhandla en bil, vilket har underlättat arbetet för Teresa då hon ges möjlighet att besöka skolorna i området mer frekvent.
Varje år sedan 2005 har vi genomfört campamentos (camping) för elever och lärare i årskurs ett till sex, där de får ett temaområde att arbeta med under året. Dessa avslutas mett ett dygns miljöaktiviteter på den vetenskapliga forskningsstationen San Miguel inne i parken.
Med den ekologiska gruppen i Cóbano kommun har vi både genomfört projekt på den egna skolan såväl som utbildningar i San Miguel – samt organiserat utflykter i syfte för eleverna att lära känna sitt land bättre. Eleverna i dessa skolor har inte alltid ekonomiska resurser att resa utanför sitt lokalområde.
vandra fritt hela vägen från norra gränsen mot Nicaragua, ner till sydspetsen av halvön. Denna satsning genomförs tillsammans med kommun och andra institutioner lokalt.
Under det senaste verksamhetsåret, 2018, deltog ordförande Tommy Åsberg i båda campamentos som nämnts ovan. Eleverna uttrycker alltid en fantastisk glädje och entusiasm i att delta i dessa, av vår förening stödda, aktiviteter.
Under året har vi även tillsatt en ny lokal kordinatör vid namn Elias Benxon, som bor och verkar i området sedan år 2010 efter att ha flyttat från sitt ursprungsland Sverige. Hans huvudsakliga uppgift i föreningen är att underhålla denna hemsida samt att hjälpa till med redigering av nyhetsbladet Cabo Blanco Nytt. Utöver detta är han platsansvarig för ett nytt lokalt projekt som vi kommer berätta mer om här, framåt slutet av år 2019.
Vår kordinator Teresa har också använt pengar till andra utbildningsprojekt som har utvecklats under åren. Som exempel kan nämnas ett projekt som syftar till att ge stöd åt lokalbefolkningen, framförallt kvinnor, att sortera och återvinna avfall i hemmet. Under detta tema har vi också genomfört utbildningar på samtliga skolor vid flertalet tillfällen. För att även nå vuxna män i området har vi samarbetat med den lokala brandbrigaden och de lokala fiskarna.
Utöver denna ansträngning att – öka miljömedvetenheten även bland vuxna – har vi deltagit i att skapa föreningen El Corredor Biologico ("Den Biologiska Korridoren") som ska främja den naturliga spridningen av arter på Nicoyahalvön genom att etablera en bokstavlig korridor i terrängen där djur kan ––––––––––
Vår verksamhet är 100% idéell och är beroende av stöd från allmänheten.
Medlemsavgiften är blygsamma 240 kr och betalas in på plusgirokonto 634 80 85 – 9
Denna hemsida har skapats av Tommy Åsberg och redigerats av Elias Benxon.